Üniversitemizde ‘3 Aralık Dünya Engelliler Günü’ kapsamında Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı Turgay Karakaş’ın konuşmacı olarak katıldığı “İmkânsız Diye Bir Şey Yoktur. Sadece Biraz Zaman Alır” adlı etkinlik düzenlendi.
Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanlığı, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Koordinatörlüğü, Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörlüğü, Gazi Eğitim Fakültesi Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğrencileri, Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Topluluğu ve Serebral Palsili Çocuklar Derneği’nin (SERÇEV) katkılarıyla hazırlanan “İmkânsız Diye Bir Şey Yoktur. Sadece Biraz Zaman Alır” adlı etkinlik geniş bir katılım ile gerçekleştirildi.
Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda düzenlenen programa Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bülent Elbasan, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Sosyal İşler ve Toplumsal Katkı Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Başkanı Metin Uygur, akademisyenler, konuklar ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunması ile başlayan program Müzik Eğitimi Ana Bilim Dalı Öğrencisi Mert Çölok’un müzik dinletisi ile devam etti. Etkinliğin açılış konuşmasını yapan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, “Böylesi özel bir güne ev sahipliği yapmaktan gurur duyuyoruz. Bu özel günde çeşitli konulara dair farkındalık aşılamasını ümit ettiğimiz bu programda emeği geçen mesai arkadaşlarıma teşekkür ediyorum” dedi.
Birleşmiş Milletlerin engelli bireylerin sosyal hayata diğer bireylerle eşit biçimde katılım sağlamalarına yönelik ve farkındalık yaratabilmek adına çalışmalar yürüttüğünü dile getiren Üniversitemiz Rektörü Prof. Dr. Yıldız, “1992 yılında Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen 3 Aralık ‘Dünya Engelliler Günü’ ile tüm dünyada engellilik konularının anlaşılmasını sağlamak; engelli bireylerin onuru, temel hakları ve esenliği için harekete geçmek ve fırsat eşitliğini sağlamak ve farkındalıklara saygı gösterilmesi hedeflenmektedir. Her yıl Dünya Engelliler Günü için değişik bir tema belirlemekte olup, bu yılın tematik konusu: 'Kapsayıcı kalkınma için dönüştürücü çözümler: erişilebilir ve eşitlikçi bir dünyayı beslemede inovasyonun rolü' olarak belirlenmiştir” diye konuştu.
Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasına şöyle devam etti: “Engellilik; doğuştan veya sonradan herhangi bir sebeple bedensel, ruhsal, zihinsel ve sosyal yetilerini çeşitli derecelerde kaybetme, normal yaşamın gereklerine uyamama olarak tanımlanmaktadır. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Dünya Engellilik Raporu’na göre 2021 yılı itibariyle dünya genelinde 1 milyardan fazla engelli bulunmaktadır. Toplumda sayıca azımsanamayacak olan bu gruba; sağlık hizmetlerine engelsiz erişim imkânlarının sağlanması, engelli bireyler için kapsayıcı eğitim imkânlarının teşvik edilmesi, kamusal hayat ve dinlence faaliyetlerinde eşit katılım imkânının sağlanması, işgücü piyasasına katılımlarının arttırılması, engelliliğe yönelik ayrımcılıkla ve sosyal dışlanma ile mücadele edilmesi gibi konular tüm dünyada öncelikli konular arasındadır.”
Günümüz dünyasında özellikle kriz anlarında engelli bireyler gibi grupların en çok dışlanan ve geride bırakılan kişiler olabildiğine işaret eden Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız, konuşmasını şöyle tamamladı: “2030 Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’nın ‘Kimseyi geride bırakma!’ sloganı ile de uyumlu olarak ve hepimizin her an birer engelli adayı olduğunu hatırlatarak ‘engellilere ve engelliliğe karşı’ tüm bireyleri daha duyarlı ve daha kapsayıcı olmaya davet etmek istiyorum. ‘Duymak istemeyen kadar sağır yoktur’ şuuruyla bu yola baş koyduğumuz asıl engelin ruhta ve zihinde olduğunun bilincinde olduğumuz ‘uzun ince bir yoldayım gidiyorum gündüz gece’ diyen ozanın yolumuza ışık tutan başarısı ile nice engelleri aşan güzel insanların, emektarları oldukları anne - babaların da gününü kutluyorum. Hakkınız ödenmez, Hak Teâlâ’dan mükafatlandırılasınız.”
Rektörümüzden sonra açılışta konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Elbasan, Engelli Öğrenci Biriminin yaptığı faaliyetlerden söz etti. Engelli Öğrenci Birimi yönetmeliklerinin Üniversitemiz Senatosu tarafından kabul edildiği bilgisini veren Elbasan, “Üniversitemizde şu an halihazırda 127 engelli öğrencimiz eğitim-öğretim almaktadır” dedi.
Üniversitemizin her noktasında engelsiz bir kampüs oluşturmak için büyük bir çaba sarf ettiklerini ifade eden Prof. Dr. Bülent Elbasan, engelli öğrenciler için standartlar oluşturmaya çalıştıklarını kaydetti. Bu noktada bilimsel faaliyetleri de üst noktaya çıkarmak için uğraştıklarının altını çizen Elbasan, verdiği desteklerden ötürü Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’a teşekkür ederek konuşmasının tamamladı.
Açılış konuşmalarının ardından Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye’nin ilk Uzay Mühendisi Turgay Karakaş, “İmkânsız Diye Bir Şey Yoktur. Sadece Biraz Zaman Alır” adlı konuşmasını gerçekleştirdi. Dünyaya 1977 yılında Serebral Palsili olarak geldiğini söyleyen Karakaş, 6 yaşına kadar hiç konuşamadığını vurguladı. Annesinin kendisine bu süreçte büyük destek verdiğini belirten Turgay Karakaş, 6 yaşında kendisine üstün zekalı teşhisi konduğunu kaydetti. Hiçbir şekilde yürüyemez ve konuşamaz denilen günlerden, Türkiye’nin ilk uzay mühendisi olmaya uzanan bir yolculuğa giden süreci çeşitli anekdotlarla anlatan Karakaş, birçok engelin üstesinden geldiğini belirtti.
Konuşması boyunca yaşadıklarından söz eden Serebral Palsili Çocuklar Derneği (SERÇEV) Yönetim Kurulu Başkanı ve Türkiye’nin ilk Uzay Mühendisi Turgay Karakaş, etkinliğin gerçekleşmesinde emeği olan herkese teşekkür ederek sözlerini tamamladı.
Program sonunda Karakaş, kendisi gibi Serebral Palsili olan ve uzay mühendisi olmak isteyen 5 buçuk yaşındaki Sarper Atar’ı sahneye davet ederek sohbet etti.
3 Aralık Dünya Engelliler Günü Videosu
"3 Aralık Dünya Engelliler Günü" Etkinliği Düzenlendi
Üniversitemiz Engelsiz Üniversite Ödüllerinde Turuncu, Yeşil ve Mavi Bayrak Ödüllerini Aldı
"Sevgi Engel Tanımaz” Adlı Etkinlik Gerçekleştirildi
Görüş, istek ve değerlendirmelerinizi bize iletin.