Üniversitemizde “Engelleri Aşıyoruz” Konulu Panel Gerçekleştirildi
6 Aralık 2021 | 11:56

Üniversitemiz Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Engelli Öğrenci Birimi, Teknoloji Fakültesi Genç Yeşilay Topluluğu, Sağlık Bilimleri Fakültesi Fizyoterapi Topluluğu ve Gazi Eğitim Fakültesi Engelsiz Eğitim Topluluğu tarafından “3 Aralık Dünya Engelliler Günü” münasebetiyle ortaklaşa düzenlenen “Engelleri Aşıyoruz” konulu Panel gerçekleştirildi.

Rektörlük Mimar Kemaleddin Salonunda düzenlenen Panele; Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç ile Prof. Dr. Ramazan Bayındır, Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Elbasan, Gazi Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mahmut Selvi, Sosyal İşler Kurum Koordinatörü Prof. Dr. Selami Candan, Proje Koordinasyon Uygulama ve Araştırma Merkez Müdürü Prof. Dr. Salih Şahin, konuşmacı olarak Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi ve Teknoloji Fakültesi Genç Yeşilay Topluluğu Akademik Lideri Prof. Dr. Seyhan Fırat, Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Öğr. Gör. Mustafa Altınsoy ile Beden Eğitimi Öğretmeni ve Ampute Milli Futbol Takımı Oyuncusu Barış Telli, SKS Kültür Hizmetleri Müdürü Emine Sözer, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Panel, kısa müzik dinletisiyle devam etti. Müzik dinletisinin ardından açılış konuşmalarına geçildi. Panelin açılışında konuşan Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı ve Engelli Öğrenci Birimi Koordinatörü Prof. Dr. Bülent Elbasan, her ne kadar bugün “Dünya Engelliler Günü” olarak adledilmiş olsa da aslında bunun özel kutlanası bir gün olmadığını vurguladı. Prof. Dr. Elbasan, “Bizim beklentimiz bu günün, engellerle ilgili farkındalığın artırılmasıyla ilgili bir gün olarak adledilmesi ve toplumun her kesiminin farkındalığının artması gereken bir gün olarak anılması gerektiğini özellikle belirtmek istiyorum. Biz Engelli Öğrenci Birimi olarak engellerimizi ayrıştırarak engellerimizi özel ortamlarda, özel şartlarda eğitime devam etmek şeklinde değil, aslında hepimizin hakkı olan eğitim eşitliği içerisinde her engelli bireyin eğitim alabileceği ortamların aynı ve benzer olması gerektiğini savunan bir sistematiği savunmaya çalışıyoruz. Bu nedenle özellikle erişilebilir ve ulaşılabilir bir üniversite olmak, erişilebilir ve ulaşılabilir bir ülke olmak adına engellerimizin topluma entegrasyonunu sağlayabileceğimiz günlerin inşallah daha yakın olacağını vurgulamak istiyorum” ifadelerine yer verdi. Prof. Dr. Elbasan konuşmasının ardından, Engelli Öğrenci Biriminin işleyişi, yapısı ve engellilere yönelik planlanan ve yapılan çalışmalar hakkında bilgilerin yer aldığı sunumunu gerçekleştirdi.

Prof. Dr. Bülent Elbasan’ın ardından Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Bekir Buluç açılış konuşmasını gerçekleştirdi. Prof. Dr. Bekir Buluç konuşmasına, yurt dışında olması nedeniyle Panele katılamayan Rektörümüz Prof. Dr. Musa Yıldız’ın tüm katılımcılara selam ve sevgilerini ileterek başladı. Prof. Dr. Bekir Buluç, “3 Aralık, Birleşmiş Milletlerin 1992 yılında almış olduğu kararla Uluslararası Engelliler Günü olarak ilan edilmiştir. O tarihten beri 3 Aralık tüm dünyada, Dünya Engelliler Günü etkinlikleri kapsamında engellilerin sorunlarına dikkat çekmek amacıyla düzenlenen ve kutlanan bir gündür” dedi. Prof. Dr. Buluç, “Biz onlara engelli demiyoruz; gönül gözüyle görenler, kalbiyle duyanlar ve azmiyle yürüyenler diyoruz. Bu kardeşlerimizin, Üniversitemizdeki diğer öğrencilerimizle fırsat eşitliğini sağlamak ve geleceğe umutla bakan bireyler olarak yetişmesi için canla başla çalışıyoruz. Üniversitemizin bütün mensuplarının da bu çalışmalara katkı sağlamalarını bekliyoruz” diye konuştu.

Açılış konuşmalarının ardından, Prof. Dr. Bülent Elbasan’ın moderatörlüğünde gerçekleşen Panel oturumuna geçildi. Oturumda davetli konuşmacılar; Teknoloji Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Seyhan Fırat “Mimari Kısıtlılıkların Toplumsal Katılımdaki Rolü”, Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Öğr. Gör. Mustafa Altınsoy “Engelleri Aşarken Spor”, Üniversitemiz Beden Eğitimi Öğretmeni ve Ampute Milli Futbol Takımı Oyuncusu Barış Telli ise “Olimpiyatlara Giden Yolda Sporcu Olmak” konulu sunumlarını gerçekleştirdiler. Oturum, yapılan sunumların ardından soru-cevap kısmıyla devam etti.

Panel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Bayındır’ın Prof. Dr. Bülent Elbasan, Prof. Dr. Seyhan Fırat, Öğr. Gör. Mustafa Altınsoy ve Barış Telli’ye fidan sertifikalarını takdim etmesinin ardından toplu fotoğraf çekimiyle sona erdi.

Üniversitemizde “Engelleri Aşıyoruz” Konulu Panel Gerçekleştirildi-1Üniversitemizde “Engelleri Aşıyoruz” Konulu Panel Gerçekleştirildi-1Üniversitemizde “Engelleri Aşıyoruz” Konulu Panel Gerçekleştirildi-1Üniversitemizde “Engelleri Aşıyoruz” Konulu Panel Gerçekleştirildi-1Üniversitemizde “Engelleri Aşıyoruz” Konulu Panel Gerçekleştirildi-1-1-1-1-1-1-1-1

background image